vrijdag 4 september 2009

Het begin van Deaflympics ...

Hallo iedereen,

Onze verontschuldigingen dat we geen nieuws brachten de afgelopen week want het is al 6 dagen (denken we toch :D) dat we in Taipei zitten. Het was wel even wennen om in dit tropisch land te verblijven en met het uurverschil van 6 uren. Kristof vloog met een deel van de delegatie via Frankfurt naar Taipei terwijl Danny alleen vanuit Helsinki via Londen en Hong Kong (26 uren) naar Taipei reisde. Het was een lange en vermoeiende reis geweest voor iedereen maar we zijn goed aangekomen in een erg vochtige Taiwan. De temperatuur was boven de 30 graden maar het voelde gewoonweg als 40 graden aan met die vochtigheid! 'n Tropisch gevoel... Af en toe begon het ook onverwachts heel hard te regenen maar het stopt na 30 seconden of enkele minuten.

Op de eerste dag moesten we om pasjes gaan waar we overal toegang hebben als atleet voor onze competitie maar ook voor de andere stadiums waar andere sportdisciplines plaatsvinden. Er is ook een kaartje inbegrepen voor gratis bus en metro. Wel, er zijn eigenlijk zoveel te vertellen over hoe we ontvangen worden hier in Taiwan (op de luchthaven, in hotel, overal eigenlijk) maar we houden het maar kort: ze zijn hier enorm GASTVRIJ, VRIENDELIJK en doen alles dan ook erg professioneel = gewoonweg WOW. Tot nu toe is het enige minpunt, jammer genoeg ook het belangrijkste punt, de communicatie want bijna geen enkel vrijwilliger (er zijn er ZOVEEL hier) kent internationale gebaren of welk gebarentaal dan ook. Dat levert soms frustraties op bij dove atleten en officials, niet alleen bij de Belgen maar ook bij andere landen. Maar ja, het is toch echt ongelofelijk om te zien hoeveel inspanning ze allemaal leveren om alles goed te laten verlopen, maar dat is zeker een deel van hun cultuur. We hebben dan ook een beetje van het centrum bezocht en Taipei 101, de hoogste gebouw in de wereld.

Tijdens dag 3 - 4 - 5 mochten we gaan trainen op Pacific Green Bay aan de kust dat heel ver ligt van ons hotel en het centrum. Het is anderhalf uur rijden met de taxi en terugkeren met de bus (van de organisator) duurde ongeveer 1u45 tot 2u. We zijn dus ongeveer 6 - 7 uren weg voor een uurtje training wat dus een groot nadeel is voor ons. Op dit moment krijgen we van de sponsor van de Belgische delegatie een auto en een chauffeur en wordt het lange rijden verminderd tot 1u wat dus veel beter is. De eerste training was enorm moeilijk verlopen door de hitte en het warme wind. De vochtigheid speelde ons ook parten want het huid werd dan plakkerig en is het wegwrijven van het zand op onze armen niet altijd gemakkelijk. De lucht voelde dan ook dik aan en is het ademen ook niet zo simpel. Danny werd tijdens de eerste training dan ook enkele keren duizelig maar het was al bij al goed verlopen en trainden we om het zand te wennen. Op het eind van de eerste training speelden we een oefenmatch tegen de Brazilianen en wonnen we een setje met 21 - 15. En eigenlijk hebben wij niet zo goed gespeeld. De training op de tweede dag verliep veel beter qua voeling en fysiek alhoewel het soms moeilijk werd. We probeerden dan ook te wennen aan hoe de wind blaast en verandert. Vandaag, de derde dag van de training, hebben we goed en zwaar getraind om ons klaar te stomen voor de eerste wedstrijd dat overmorgen begint.

Morgen, 5 september, in de vroege voormiddag gaan onze trainer Martin en enkele officials van de Belgische delegatie naar de algemene vergadering van beachvolleybal. Morgenvoormiddag gaan wij dus weten tegen welke landen we moeten spelen. naar het schijnt zullen er 21 teams deelnemen aan beachvolleybal en worden er poules gemaakt van 5 - 5 - 5 - 6 landen. Wij weten nog niet zeker hoeveel teams van elk poules doorstoten naar de volgende ronde. Dus, we zien wel tegen wie we onze eerste match moeten spelen overmorgen en ons eerste streefdoel is door de eerste rond gaan!

Jullie kunnen ook de verslagen betreffend de hele belgische delegatie in Taipei volgen op de volgende website:

http://www.deafsport.be/nl/deaflympics%20taipei

TROUWENS, men zegt hier dat 160 landen tv rechten gekocht hebben voor de openingsceremonie van de Deaflympics hier. Dus, als iemand weet of de Belgische zender ook iets uitzendt, laat ons weten :) We hebben gisteren de repetitie van de openingsceremonie bijgewoond omdat we het niet zouden zien morgenavond (we zitten dan buiten te wachten en volgen alles op groot scherm vooraleer we de stadium binnenlopen). Wel, degene dat we gisteren zagen is niet te beschrijven met gebaren of woorden. Immens prachtig. Ze gaven een show zoals ze geven op de Olympische Spelen met honderden (of misschien wel duizenden!) vrijwilligers. Wat een investering en we hopen dat jullie het ook even kunnen meemaken via tv of een of andere kanaal (internet - tv). Er zijn ook 56.000 mensen van de politie tewerkgesteld voor dit evenement en iedere keer als we met de bus terugkeren van de beachvolleybal training, er rijdt een politie escorte voor ons :)

Allé, morgen meer over de trekking ... slaap lekker!

1 opmerking:

  1. Hoi broertjes
    Zo'n lange reis en vochtig klimaat zijn niet te onderschatten, maar ik heb er vertrouwen in dat jullie het GOED gaan doen. Heeeeeeel veeeeeeeeeel succes! Groetjes Gwen

    BeantwoordenVerwijderen